EK Jeugd 2015 DenemarkenJuni 2015

Layla Brussel heeft geschiedenis geschreven door goud te pakken in Denemarken. In 2005 was het Carla Molema die de laatste titel wist te winnen voor Nederland. Brussel uit Den Haag versloeg de Duitse Christina Schuler met 4-3. Ook de junioren Maikel Verberk en Justin van Tergouw wisten de gouden plak te bemachtigen. Verberk/van Tergouw versloegen de Ieren Heneghan/Connolly met 4-0.

Maikel Verberk uit het Brabantse Herpen stond ook in de jongens finale, helaas moest Verberk genoegen nemen met het zilver. De Duitser Nico Schlund wist het goud te pakken door Maikel Verberk met 3-2 te verslaan.

MeisesECoverallderde2015Het jongens team heeft niet voor de vierde keer het goud gepakt. De voorgaande drie jaren waren de Nederlanders telkens de beste. Vandaag kwamen de oranje leeuwen nog sterk terug maar kwamen te laat. Oranje is runner-up doordat ze met 7-9 verloren van de Ieren.

In het overall klassement zijn de Nederlandse meisjes Kyana Frauenvelder en Layla Brussel derde geworden. De jongens Maikel Verberk, Jeffrey Ballast, Job ten Heuvel en Justin van Tergouw wisten overall goud te pakken.

Dartfreakz wil Kyana Frauenvelder, Layla Brussel, Maikel Verberk, Jeffrey Ballast, Job ten Heuvel, Justin van Tergouw, bondscoach jeugd Hermien Straten, jeugdcommissielid Marijke Zomer en bestuurslid Jeugdzaken Sergej Kipping van harte feliciteren met deze prachtige prestatie in Denemarken.

Verslag van vandaag
Justin van Tergouw en Maikel Verberk hebben zich in het singletoernooi, koppeltoernooi en met het teamtoernooi weten te plaatsen voor finaledag. Een ongekende prestatie waarmee ze de Nederlandse eer hoog houden. Voorgaande jaren wisten de Nederlandse jongens zich eveneens sterk door het Europese veld heen te slaan en het goud lonkt dat ook weer voor Oranje op de finaledag van deze editie.

Bij de meisjes wist Layla Brussel zich eveneens te plaatsen voor de finaledag. Een unieke gebeurtenis wanneer de geschiedenisboeken erop worden nageslagen. In 2011 pakte Annet van Elten brons op het EK Jeugd in Schotland maar we moeten meer dan 10 jaar terug in de tijd om nog een Nederlandse medaille in het meisjes singletoernooi op het EK Jeugd tegen te komen.

Layla ‘The Zensation” Brussel uit Den Haag heeft de Deense Sofie Jahn Bendorff met 3-1 weten te verslaan waarmee Brussel in de finale van de Europe Cup 2015 staat. De 13- jarige Layla weet met deze prestatie geschiedenis te schrijven voor het Nederlandse jeugd darten. De tegenstandster van Brussel is de Duitse Christina Schuler die met de zelfde cijfers 3-1  Veronika Koroleva uit Rusland wist te verslaan.

Het jongens team met Maikel Verberk, Jeffrey Ballast, Job ten Heuvel en Justin van Tergouw is begonnen aan de bo 17 halve finale tegen Duitsland. Nederland komt met 1-0 achter als Jeffrey Ballast 86 niet op de bull weet te finishen. Maikel Verberk komt als tweede in actie, met de Duitser nog niet op een finish komt Nederland op 1-1. Job ten Heuvel kan de leg niet onder controle krijgen waardoor de Duitsers 2-1 maken. Justin van Tergouw kan Nederland weer op gelijke hoogte brengen. Helaas mist Tergouw een 80 finish waarna de Duitser het afmaakt voor 3-1. Jeffrey Ballast weet terug te slaan voor 3-2 waarna Job ten Heuvel 3-3 weet te maken. Verberk maakt het niet af waardoor Duitsland weer op 4-3 voor weet te komen. Justin van Tergouw komt nog even in de problemen als hij zijn finish mist maar in de herkansing pakt hij via dubbel vier de 4-4. Job ten Heuvel kan niet bijbenen als de Duitser Troppmann de leg pakt voor 5-4. Brabander Verberk weet het niet af te maken waardoor de Duitsers de voorsprong vergroten naar 6-4. Zowel Nederland als Duitsland willen de 11de leg niet hebben, helaas voor Tergouw weet Vd Weerd er 7-4 van te maken voor Duitsland. Met een mooie 100- finish weet Ballast Nederland in de race te houden. (7-5) Justin van Tergouw zorgt ervoor dat Oranje terugkomt naar 7-6 waarna Job ten Heuvel de stand weer in evenwicht weet te brengen 7-7. Met een magische 144 finish staat Maikel Verberk met lege handen, de Duitser Schlund maakt 8-7. Ballast maakt er  8-8 van, de Duister Kevin Troppmann pakt de bull en mag de beslissende leg beginnen tegen Maikel Verberk. Dubbel 16 brengt Verberk en daarmee Oranje de winst. Met 9-8 gaat Nederland na een kraker van een wedstrijd naar de finale!

De finales:
In de jongens koppel finale neemt Nederland het op tegen de Ieren. Verberk/van Tergouw beginnen de best of 7 finale. Justin van Tergouw weet de Oranje tandem op 1-0 te brengen. Van Tergouw weet ook dubbel tien te landen in de tweede leg waarmee de openingsbreak verzilverd is. De Ieren Heneghan/Connolly kunnen geen vuist maken tegen de sterk spelende leeuwen. Verberk gooit 94 uit voor de 3-0 en ruikt het goud. Koel gooit Justin van Tergouw tops om de gouden medaille te mogen ontvangen. Met 4-0 verslaat de Nederlandse formatie de Ieren.

LaylaBrussel-goud15
De Duitse Christina Schuler mag de meisjes finale beginnen. Layla Brussel uit Den Haag weet echter als eerste de buitenste ring te vinden, dubbel 13 brengt haar de break voor 1-0.  Als Schuler 38 niet weet te finishen krijgt de Nederlandse een kans maar ze mist tops waarna Schuler 1-1 maakt. Brussel mist een hele belangrijke single nadat ze triple 19 gooit vanaf 126. De Duitse straft het af door dubbel 1 te finishen voor 2-1. Als Christina Schuler ook 3-1 voor komt en de vijfde leg mag beginnen wordt het heel lastig voor de Nederlandse. Layla Brussel  blijft echter koel en weet de vijfde leg op dubbel zeven vanaf 36 te finishen voor 3-2. De Duitse krijgt de beslissende dubbel niet gevonden waardoor Brussel kan toeslaan om er een beslissende leg uit te slepen. Christina Schuler wint de bull en mag beginnen, de Nederlandse weet echter dicht bij te blijven en pakt het goud op dubbel 12!

Nico Schlund begint aan de finale bij de jongens, Maikel Verberk uit Herpen slaat echter direct toe met een 121- finish. Ook de ‘eigen’ leg gaat naar de Brabander waarmee hij 2-0 voor komt en de eerste set pakt. In de tweede set weet de Duitser 0-1 voor te komen. De jonge man uit Herpen weet 81 te landen om 1-1 te maken. Met een 56- finish gaat toch de set naar de Duitser. Verberk blijft goed in de wedstrijd en weet in set drie met een 67- finish meteen te breaken. Dubbel tien brengt Nederland de derde set, 2-1 staat Verberk voor in Denemarken. Met een magische 151- finish weet Schlund Verberk in set 4 te breaken. Als de Duitser ook nog 112 weet te finishen staat het 2-2 in sets. Nederland mag de beslissende vijfde set beginnen. Verberk weet 89 uit te gooien terwijl de Duitser nog op 235 staat. Nico Schlund weet dubbel drie te vinden om 1-1 te maken. Nederland mag de volgende leg beginnen. Nico Schlund liet al mooie finishes zien en gooit ook nog 140 uit voor 1-2. Er moet met twee legs verschil worden gewonnen waardoor Nederland nu alles op alles moet zetten. Maikel Verberk kan met opgeheven hoofd terug kijken op deze Europe Cup als Schuld 56 finisht voor het goud.

In de jongens team finale mag Ierland beginnen met McDonagh. Jeffrey Ballast start voor Nederland maar snoept de eerste leg niet af van Ierland nadat beide zenuwachtig op de dubbel begonnen zijn.  Ook Maikel Verberk laat zijn leg lopen, Heneghan breekt de zaal af als hij 80 weet te finishen voor 2-0. Job ten Heuvel weet dubbel vier te landen om Nederland op het scorebord te krijgen. Ook Justin van Tergouw pakt zijn leg waarmee het 2-2 is. Ierland maakt 3-2 waarna Job ten Heuvel 3-3 maakt, hierna komt Ierland in een versnelling en loopt uit naar 7-3. Justin van Tergouw weet de wedstrijd weer te keren door zijn leg te winnen. Als Ballast verliest komt Nederland echt in de problemen. Job en Maikel weten het nog spannend te maken om terug te vechten naar 8-7. Jeffrey Ballast krijgt een kleine kans vanaf 127 welke hij niet kan benutten. Ierland weet uiteindelijk dubbel zeven te vinden voor het goud. De Nederlandse jongens zijn runner-up in Denemarken.

Uitslagen:
Jongens single halve finale
Justin van Tergouw (Nederland) – Nico Schlund (Duitsland) 1-2 in sets
Maikel Verberk (Nederland) – Andreas Bergø (Denemarken) 2-1 in sets

Meisjes single halve finale
Layla Brussel (Nederland) – Sofie Jahn Bendorff (Denemarken) 3-1
Christina Schuler (Duitsland) – Veronika Koroleva (Rusland) 3-1

Team halve finale
Nederland – Duitsland 9-8
Ierland – Engeland 9-3

Meisjes koppel finale
Suvorova/Koroleva (Rusland) – Czipó/Neumajer (Hongarije) 0-4

Jongens koppel finale
Verberk/van Tergouw (Nederland) – Heneghan/Connolly (Ierland) 4-0

Meisjes single finale
Layla Brussel – Christina Schuler (Duitsland) 4-3

Jongens single finale
Nico Schlund (Duitsland) – Maikel Verberk (Nederland) 3-2 (sets) (0-2; 2-1; 0-2; 2-0; 3-1)

Teamtoernooi finale
Nederland – Ierland 7-9

Rankingstand overall klassement:
Jongens
1e Ierland en Nederland

3e Duitsland

Meisjes
Overall klassement meisjes:

1e Hongarije
2e Rusland
3e Nederland


Foto: Evert Zomer

met dank aan Dartfreakz.nl